Nutritional quality and use of claims on packaged foods and non-alcoholic beverages aimed at vegetarian and/or vegan dietary patterns available in the local market
DOI:
https://doi.org/10.54789/rs.v3i2.40Keywords:
diet, vegetarian, diet, vegan, food, processed, food analysis, food labellingAbstract
Introduction: In recent years, there has been an increase in the adoption of vegetarian and vegan diets, along with the availability of packaged products designed to replace animal-based foods and their derivatives. However, many of these products can contain excessive amounts of important nutrients and calories.
Objective: To describe the nutrient quality and use of claims on packaged foods and non-alcoholic beverages for vegetarian and/or vegan dietary patterns in the local market.
Methods: A qualitative-quantitative, descriptive, and cross-sectional study was conducted on 501 products available between February and April 2024. A checklist was used to gather data on nutritional composition, additives, claims and compliance with front-of-pack labeling regulations.
Results: Eighty percent of the products contained at least one critical nutrient in excess. Four out of seven groups exceeded 275 kilocalories (kcal) per 100 grams, with calorie content ranging from 336 to 390 kcal. In sweet-flavored products, added sugars accounted for nearly 20% of the total kcal. Dairy analogs had higher total and saturated fat content, (median: 63% and 16% respectively), while meat analogs had the highest sodium content at 2.3 grams per kcal. While 62% of the products contained additives, 40% included claims, with over half displaying at least one warning label.
Conclusions: Most products showed an excess of critical nutrients and the addition of additives, indicating lower nutritional quality. Furthermore, discrepancies were found between warning labels and packaging claims, according to current regulations.
References
The Nielsen Company. ¿Qué hay en nuestra comida y en nuestra mente? Ingredientes y tendencias de comida fuera de casa alrededor del mundo. The Nielsen Company [Internet]. 2016 ago [citado 20 de noviembre de 2023]. Disponible en: https://imgcdn.larepublica.co/cms/2016/10/08011711/Informe%20de%20Consumo%20de%20Alimentos%20-%20Nielsen.pdf
Ministerio de Salud de la Nación. Documento de revisión sobre Alimentación Basada en Plantas, Vegetariana y Vegana [Internet]. 2023 [citado 20 de noviembre de 2023]. Disponible en: https://samev.org/wp-content/uploads/2023/12/documento-revision-sobre-alimentacion-basada-en-plantas-vegetariana-vegana-dic-2023.pdf
Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca. Tendencias de consumo: un negocio destinado a prosperar. Argentina: Ministerio de Economía [Internet] [citado 22 de noviembre de 2023]. Disponible en: https://alimentosargentinos.magyp.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/documentos/TendenciaVeg.pdf
Villamayor R, Tale T. Estado nutricional de la población vegetariana en adultos. Rev. Methodo. 2023 [citado 24 de noviembre de 2023]; 8(2):92-103. doi: 10.22529/me.2023.8(2)05
De La Casa L, López LB, Rodríguez VG, Dyner LM, Greco CB. Logos, símbolos y leyendas presentes en los rótulos de alimentos envasados: Un análisis crítico desde la legislación vigente en Argentina. Actual. nutr [Internet]. 2023 [citado 24 de noviembre de 2023]; 24(2):103-10. doi: 10.48061/SAN.2022.24.2.100
Unión Vegana Argentina. Población vegetariana y vegana 2020. Buenos aires: Unión Vegana Argentina [Internet]. 2020 [consultado 25 de noviembre de 2023]. Disponible en: https://www.unionvegana.org/poblacion-vegana-y-vegetariana-2020/
Gallagher CT, Hanley P, Lane KE. Pattern analysis of vegan eating reveals healthy and unhealthy patterns within the vegan diet. Public Health Nutrition [Internet]. 2022 [citado 28 de noviembre de 2023]; 25(5):1310–20. doi: 10.1017/S136898002100197X
Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo RM, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé); BMJ [Internet]. 2019 May [citado 28 de noviembre de 2023]; 29:365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451.
Mendez I, Fritz Heck H. Perfil de nutrientes de productos alimenticios procesados y ultra-procesados consumidos por mujeres que asisten a un hospital público de la ciudad de La Plata. DIAETA [Internet]. 2021 [citado 30 de noviembre de 2023]; 39(174):13-21. Disponible en: https://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1852-73372021000100013&script=sci_abstract&tlng=es
Monteiro CA, Cannon G, Lawrence M, Costa Louzada ML, Pereira Machado P. Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. FAO [Internet]. 2019 [citado 2 de diciembre 2023]. Disponible en: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5277b379-0acb-4d97-a6a3-602774104629/content
Talamoni S, Queipo G. El mercado de los aditivos alimentarios: posibilidades de desarrollo de la industria nacional. 1a Ed. San Martín: Instituto Nacional de Tecnología Industrial [Internet]. 2022 [citado 4 de diciembre de 2023]. Disponible en: www.inti.gob.ar/assets/uploads/files/agroalimentos/aditivos-alimentarios.pdf
Gehring J, Touvier M, Baudry J, Julia C, Buscail C, Srour B, et al. Consumption of Ultra-Processed Foods by Pesco-Vegetarians, Vegetarians, and Vegans: Associations with Duration and Age at Diet Initiation. J Nutr [Internet]. enero de 2021 [citado 4 de diciembre 2023]; 151(1):120-31. doi: 10.1093/jn/nxaa196
Vellinga RE, Temme EHM, Rippin H, Motta C, Gonzales GB, Farrand C, Wickramasinghe K. Nutritional Composition of Ultra-Processed Plant-Based Foods in the Out-of-Home Setting: A Case-Study with Vegan Burgers [Internet]. Proceedings. 2023 [citado 19 de agosto de 2024], 91(1), 4. doi: 10.3390/proceedings2023091004
De Las Heras Delgado S, Shyam S, Cunillera È, Dragusan N, Salas-Salvadó J, Babio N. Are plant-based alternatives healthier? A two-dimensional evaluation from nutritional and processing standpoints. Food Res Int [Internet]. julio de 2023 [citado 6 de diciembre de 2023]; 169:112857. doi: 10.1016/j.foodres.2023.112857
Satija A, Bhupathiraju SN, Rimm EB, Spiegelman D, Chiuve SE, Borgi L, et al. Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. Moore SC, editor. PLOS Med [Internet]. 14 de junio de 2016 [citado 10 de diciembre de 2023]; 13(6):e1002039. doi: 10.1371/journal.pmed.1002039
Satija A, Bhupathiraju SN, Spiegelman D, Chiuve SE, Manson JE, Willett W, et al. Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol [Internet]. julio de 2017 [citado 11 de diciembre de 2023]; 70(4):411-22. doi: 10.1016/j.jacc.2017.05.047
Argentina. Secretaría de Calidad en Salud y Secretaria de Alimentos, Bioeconomía y Desarrollo Regional. Resolución Conjunta 5/2022 [Internet]. 02 agosto 2022 [citado el 13 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/267781/20220802
Franco D. Proteínas alternativas, un futuro prometedor. Alimentos Argentinos [Internet]. 2022 [citado 15 de diciembre de 2023]; 81:15-21. Disponible en: https://alimentosargentinos.magyp.gob.ar/HomeAlimentos/difusion-y-publicaciones/Revistas/AA_81.pdf
Argentina. Ley 27.642. Promoción de la alimentación saludable [Internet]. 12 noviembre 2021 [citado 15 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/252728/20211112
ANMAT. Manual de aplicación rotulado nutricional frontal. Aplicación de la Ley N°27642 y el decreto 151/22 [Internet]. [citado 17 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/anmat_manual_rotulado_nutricional_frontal_actualizado.pdf
Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca, Secretaría de Calidad en Salud. Resolución Conjunta 16/2023 [Internet]. [citado 17 de diciembre de 2023] Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/normativa/nacional/resoluci%C3%B3n-16-2023-384035/texto
ANMAT, Ministerio de Salud de la Nación. Sistema de sellos y advertencias nutricionales [Internet]. [citado 1 de mayo de 2024]. Disponible en: https://sellos.anmat.gob.ar/Calculadora
Ministerio de Salud de la Nación. Reglamento técnico Mercosur sobre información nutricional complementaria (Declaraciones de propiedades nutricionales) [Internet]. [citado 17 de diciembre de 2023]. Disponible en: http://www.puntofocal.gov.ar/notific_otros_miembros/pry33a1_t.pdf
Tso R, Forde CG. Unintended Consequences: Nutritional Impact and Potential Pitfalls of Switching from Animal- to Plant-Based Foods. Nutrients [Internet]. 23 de julio de 2021 [citado 18 de diciembre de 2023]; 13(8):2527. doi: 10.3390./nu13082527
Gómez Ramirez BD, Echeverri Osorio MC, Rojas Pinilla AM. Evaluación de etiquetas de alimentos dirigidos a población vegetariana en Colombia. Rev Esp Nutr Hum. Diet [Internet]. 28 de diciembre de 2021 [citado 20 de diciembre de 2023]; 25(4):403-18. doi: 10.14306/renhyd.25.4.1351
Romão B, Botelho RBA, Torres ML, Maynard DDC, De Holanda MEM, Borges VRP, et al. Nutritional Profile of Commercialized Plant-Based Meat: An Integrative Review with a Systematic Approach. Foods [Internet]. 18 de enero de 2023 [citado 15 de diciembre de 2023]; 12(3):448. doi: 10.3390/foods12030448
ANMAT. Código Alimentario Argentino - Capítulo III. De los productos alimenticios: articulo 155 tris [Internet] [citado 15 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/capitulo_iii_prod_alimenticiosactualiz_2017-10.pdf
Fazzino TL, Rohde K, Sullivan DK. Hyper‐Palatable Foods: Development of a Quantitative Definition and Application to the US Food System Database. Obesity [Internet]. noviembre de 2019 [citado 16 de diciembre de 2023]; 27(11):1761-8. doi: https://doi.org/10.1002/oby.22639
Stremmel G, Elshiewy O, Boztug Y, Carneiro-Otto F. Vegan labeling for what is already vegan: Product perceptions and consumption intentions. Appetite [Internet]. agosto de 2022 [citado 15 de octubre de 2024]; 175:106048. doi: https://doi.org/10.1016/j.appet.2022.106048
Besson, T., Bouxom, H., & Jaubert, T. (2020). Halo it’s meat! The effect of the vegetarian label on calorie perception and food choices. Ecology of Food and Nutrition [Internet]. 2020 [citado 15 de octubre de 2024]; 59(1), 3–20. doi: https://doi.org/10.1080/03670244.2019.1652820
Appleby, P. N., & Key, T. J. (2016). The long-term health of vegetarians and vegans. Proceedings of the Nutrition Society [Internet]. 2016 [citado 15 de octubre de 2024]; 75(3), 287–293. doi: https://doi.org/10.1017/S0029665115004334
Berry, C., Burton, S., & Howlett, E. (2017). It’s only natural: The mediating impact of consumers’ attribute inferences on the relationships between product claims, perceived product healthfulness, and purchase intentions. Journal of the Academy of Marketing Science [Internet]. 2017 [citado 15 de octubre de 2024]; 45(5), 698–719. doi: https://doi.org/10.1007/s11747-016-0511-8
Hansen E, Rodriguez Camara MJ, Carrizo Olalla J. Etiquetado nutricional frontal. Informe de resultados [Internet]. [citado 20 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/bancos/2022-02/investigacion-etiquetado-nutricional-frontal-informe-de-resultados.pdf
Araya Aburto SA. Efectos del etiquetado de alimentos en el comportamiento de los consumidores. Santiago de Chil: Universidad de Chile [Internet]; 2017 [citado 21 de diciembre de 2023]. Disponible en: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/146296
Kaur A, Scarborough P, Rayner M. A systematic review, and meta-analyses, of the impact of health-related claims on dietary choices. Int J Behav Nutr Phys Act [Internet]. julio de 2017 [citado 22 de diciembre de 2023]; 14(1):93. doi: https://doi.org/10.1186/s12966-017-0548-1
Prates SMS, Reis IA, Rojas CFU, Spinillo CG, Anastácio LR. Influence of nutrition claims on different models of front-of-package nutritional labeling in supposedly healthy foods: Impact on the understanding of nutritional information, healthfulness perception, and purchase intention of Brazilian consumers. Front Nutr [Internet]. 23 de septiembre de 2022 [citado 22 de diciembre de 2023]; 9:92106. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.921065
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ReDSal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.