Nutritional quality and use of claims on packaged foods and non-alcoholic beverages aimed at vegetarian and/or vegan dietary patterns available in the local market

Authors

  • Milagros Gonzalez Pagliere Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del hospital General de Agudos “Dr. Cosme Argerich”, Buenos Aires, Argentina. https://orcid.org/0009-0008-6107-6339
  • Lucrecia Piu Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del hospital General de Agudos “Dr. Cosme Argerich”, Buenos Aires, Argentina https://orcid.org/0009-0009-9275-5980
  • Walter Atuncar Saravia Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del hospital General de Agudos “José María Ramos Mejía”, Buenos Aires, Argentina. https://orcid.org/0009-0009-1339-6490
  • Martina Agú Martina Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del hospital General de Agudos “José María Ramos Mejía”, Buenos Aires, Argentina https://orcid.org/0009-0006-2897-7130
  • Ariadna Perla Vacca Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del Hospital General de Agudos “Dr. Cosme Argerich”, Buenos Aires, Argentina. https://orcid.org/0009-0000-0022-140X
  • Florencia Yanet Alvarez Residencia de Nutrición de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. División Alimentación del hospital General de Agudos “José María Ramos Mejía”, Buenos Aires, Argentina https://orcid.org/0009-0007-6580-1617
  • Ommi Acosta Seró Coordinación General de la Residencia de Nutrición, Dirección General de Docencia, Capacitación y Desarrollo Profesional, Ministerio de Salud de la Ciudad de Buenos Aires. Buenos Aires, Argentina. https://orcid.org/0000-0001-7633-9164

DOI:

https://doi.org/10.54789/rs.v3i2.40

Keywords:

diet, vegetarian, diet, vegan, food, processed, food analysis, food labelling

Abstract

Introduction: In recent years, there has been an increase in the adoption of vegetarian and vegan diets, along with the availability of packaged products designed to replace animal-based foods and their derivatives. However, many of these products can contain excessive amounts of important nutrients and calories.

Objective: To describe the nutrient quality and use of claims on packaged foods and non-alcoholic beverages for vegetarian and/or vegan dietary patterns in the local market.

Methods: A qualitative-quantitative, descriptive, and cross-sectional study was conducted on 501 products available between February and April 2024. A checklist was used to gather data on nutritional composition, additives, claims and compliance with front-of-pack labeling regulations.

Results: Eighty percent of the products contained at least one critical nutrient in excess. Four out of seven groups exceeded 275 kilocalories (kcal) per 100 grams, with calorie content ranging from 336 to 390 kcal. In sweet-flavored products, added sugars accounted for nearly 20% of the total kcal. Dairy analogs had higher total and saturated fat content, (median: 63% and 16% respectively), while meat analogs had the highest sodium content at 2.3 grams per kcal. While 62% of the products contained additives, 40% included claims, with over half displaying at least one warning label.

Conclusions: Most products showed an excess of critical nutrients and the addition of additives, indicating lower nutritional quality. Furthermore, discrepancies were found between warning labels and packaging claims, according to current regulations.

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Published

2024-12-01

How to Cite

Gonzalez Pagliere , M., Piu , L., Atuncar Saravia , W., Agú Martina, M., Vacca , A. P., Alvarez , F. Y., & Acosta Seró , O. (2024). Nutritional quality and use of claims on packaged foods and non-alcoholic beverages aimed at vegetarian and/or vegan dietary patterns available in the local market . ReDSal, 3(2), 31–42. https://doi.org/10.54789/rs.v3i2.40