Report of pedagogical innovation in the Nutrition and Sports subject of the degree in Nutrition at the Universidad Nacional de La Matanza

Authors

  • Walter Dzurovcin Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina.
  • Andrea Rosso Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina.
  • Graciela Areces Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina.

DOI:

https://doi.org/10.54789/rs.v1i1.8

Keywords:

innovation, higher education, communication, learning, nutrition and sports sciences, communication evaluation

Abstract

This article develops a pedagogical innovation implemented in the Nutrition and Sport subject between 2015 and 2020. As a research device, the teaching pedagogical memory was used, and the narrative documentation of the experience was analyzed. The strategies implemented, centered on students, sought theoretical-practical integration. Effective communication, together with teacher support, allowed continuous improvement of the educational process.

References

Litwin E. El oficio de enseñar. Condiciones y contextos. Ed. Paidós; 2008.

Vallejo P. La relación profesor-alumno en el aula. Editorial PPC; 1998.

Díaz-Barriga F. Enseñanza situada: vínculo entre la escuela y la vida. Perspectiva Educacional, Formación de Profesores. 2006;47:121-122. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/3333/333328828008.pdf (último acceso 9 de agosto de 2021).

Salas Perea R, Ardanza Zulueta P. La simulación como método de enseñanza y aprendizaje. Educ Med Super. 1995;9(1):3-4. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21411995000100002&lng=es&tlng=pt (último acceso 9 de agosto de 2021).

Davini M. Bases metodológicas para la educación permanente del personal de Salud. Organización Panamericana de la Salud; 1989. Disponible en: https://iris.paho.org/handle/10665.2/18741?locale-attribute=es (último acceso 9 de agosto de 2021).

Aguilar Gordón F. Del aprendizaje en escenarios presenciales al aprendizaje virtual en tiempos de pandemia. Estud. pedagóg. 2020;46(3):213-223. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07052020000300213 (último acceso 9 de agosto de 2021).

Suárez D. Relatos de experiencia, saber pedagógico y reconstrucción de la memoria escolar. Educ. rev. [online]. 2011;27(1):387-416. Disponible en: https://doi.org/10.1590/S0102-46982011000100018 (último acceso 2 de octubre de 2021).

Cortes de Las Heras J. Guía de evaluación educativa para el profesorado de educación primaria y secundaria. Disponible en: https://www.santiagoapostolcabanyal.es/wp-content/uploads/2017/08/Gu%C3%ADa-de-evaluaci%C3%B3n-educativa.pdf (último acceso 9 de agosto de 2021).

Sangrá A. (coord.), Badia A, Cabrera N, Espasa A, Fernández Ferrer M, Guàrdia L, Guasch T, Guitert M, Maina M et al. Decálogo para la mejora de la docencia online, propuestas para educar en contextos presenciales discontinuos. Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, Avinguda del Tibidabo, 2020, 39-43 (08035 Barcelona). Editorial UOC. Disponible en: https://globaleducationforum.org/wp-content/uploads/2021/10/DOC-2-Decalogo-parala-mejora-de-la-docencia-online.pdf (último acceso 9 de agosto de 2021).

Published

2022-06-01

How to Cite

Dzurovcin, W. ., Rosso, A. ., & Areces, . G. . (2022). Report of pedagogical innovation in the Nutrition and Sports subject of the degree in Nutrition at the Universidad Nacional de La Matanza. ReDSal, 1(1), 24–28. https://doi.org/10.54789/rs.v1i1.8