Supervised professional practices of the Nutrition Program at Universidad Nacional de La Matanza. Discussions and openings about the role of nutrition graduates: what is expected and what is innovative in the territories

Authors

  • Alicia Fernández Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina
  • Miriam Alejandra Iglesias Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina
  • Denisse Reynoso Peitsch Universidad Nacional de La Matanza, Departamento de Ciencias de la Salud, San Justo, Argentina https://orcid.org/0000-0002-2154-0167

DOI:

https://doi.org/10.54789/rs.v3i1.28

Keywords:

health, nutritional sciences, students, tutoring, education, professional role

Abstract

We present the systematization of the innovative experience of student-focused Final Supervised Field Practices  (PSFT for its acronym in Spanish) with tutorial support and reflective practices. Students value the renovation of professional work, understanding of the context, teamwork, insertion in special areas and team planning. The teacher-tutors highlight the challenge of belonging to a program that advocates for a renewed professional identity that accommodates current and future demands in nutrition. 

References

Morin E. La cabeza bien puesta. 1er ed. Buenos Aires: Nueva Visión; 2002.

Andreozzi M. Las prácticas profesionales de formación como experiencias de pasaje y tránsito identitario. Archivos de ciencias de la Educación. 2011 [citado 2023 Agosto 31]; 5(5):99-115. Disponible en: https://www.archivosdeciencias.fahce.unlp.edu.ar/article/view/ARCHv05n05a09

Menéndez E. Modelos de atención de los padecimientos: de exclusiones teóricas y articulaciones prácticas. Ciênc saúde coletiva. 2003 [citado 2023 Agosto 31]; 8(1):185–207. Disponible en: https://doi.org/10.1590/S1413-8123200300010001

Iriart C, Waitzkin H, Breilh J, Estrada A, Merhy EE. Medicina social latinoamericana: aportes y desafíos. Rev Panam Salud Publica. Agosto 2002;12(2):128-136. Disponible en: http://www.scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49892002000800013&lng=pt&nrm=iso&tlng=es

Ley de Educación Superior, Ley N°24.521/1995. Buenos Aires, Congreso de la Nación Argentina. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/normativa/nacional/ley-24521-25394/texto

De la aldea E. La Subjetividad Heroica. Lobo Suelto. 2018. Disponible en: https://lobosuelto.com/wp-content/uploads/2019/09/la_subjetividad_heroica_escrito_por_elena_de_la_aldea.pdf

Rosas Pagaza M. El proceso metodológico en la intervención profesional en: Una perspectiva teórica-metodológica de la intervención en trabajo social. 1era ed. Buenos Aires: Espacio Editorial, 1998.

Elgegren Apuela JA. La tutoría universitaria en el proceso formativo profesional. EducaUMCH, 2022 [citado 2023 Agosto 31]; (20),218-233. Disponible en: https://doi.org/10.35756/educaumch.202220.246

Fentesmacher G, Soltis J. Enfoques de la Enseñanza. 3ra ed. Buenos Aires: Amorrortu Editores. 1998.

Published

2024-06-01

How to Cite

Fernández, A., Iglesias, M. A., & Reynoso Peitsch, D. (2024). Supervised professional practices of the Nutrition Program at Universidad Nacional de La Matanza. Discussions and openings about the role of nutrition graduates: what is expected and what is innovative in the territories. ReDSal, 3(1), 41–45. https://doi.org/10.54789/rs.v3i1.28